lauantai 12. marraskuuta 2011

Puolusta itseäsi: miten turvassa olet?

Oman turvallisuutensa suojeleminen jakaantuu jokapäiväisessä elämässä olevien riskien tunnistamiseen ja niiden vaikutusten pienentämiseen sekä harvinaisten riskien (mm. terroristi-isku) mahdollisuuksien tunnistamiseen ja niiden vaikutusten pienentämiseen. Yleisin kuolinsyy on epäterveelliset elämäntavat, sitten onnettomuudet, mutta ihmisten suuri pelko on rikostilanteet (väkivallan kohteeksi valikoituminen). Rodgers 2003, 8-9.)

Väkivallan kohteeksi valikoitumisessa ei voi koskaan täysin ennakoida tilannetta, paikkaa tai aikaa, jossa henkilö valitaan väkivallan kohteeksi. Henkilön pelko joutua rikoksen kohteeksi ei useinkaan ole suhteessa siihen vaaraan, jossa hän on. Siihen, valitaanko henkilö rikoksen kohteeksi vaikuttavat mm. seuraavat tekijät:
  1. Asuinpaikka (väkivaltarikollisuus slummeista, sitten esikaupunkialueet. Maaseudulla väkivaltarikollisuus on vähäisintä).
  2. Ikä (nuoret rikosten kohteina)
  3. Sukupuoli (miehet väkivaltarikoksen kohteina, naiset seksuaalirikosten)
  4. Tulotaso (suurin riski opiskelija- tai yksihuoltajatalouksilla). (Rodgers 2003, 9.)
Yleisimmät kuolinsyyt ovat sydänsairaudet, syöpä ja hengityselinten sairaudet, ja niiden jälkeen onnettomuudet. Sairauksia voidaan osittain välttää terveillä elämäntavoilla ja onnettomuuksia järkiperäisellä toiminalla ja opettelemalla turvallisia käyttäytymismalleja. (Rodgers 2003, 9.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Rodgers, Janet. (2003). Puolusta itseäsi. Suomennos Leena Nivala. Asiantuntija Mari Päivärinta. Alkuperäisteos Self-Defence. Italia: Kustannus-Mäkelä. ISBN 951-882-316-2.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.